AKÇAABAT GEZİ REHBERİ Yeşil ve mavi tonların ahenkle dans ettiği bu şehir, gezginler için vazgeçilmez bir rotadır. Köftesi, peyniri ve dondurmasıyla ünlü olan Akçaabat aynı zamanda horonu ile de meşhur bir ilçedir. Kemençe, davul, zurna ve bağlama geleneksel müzik aletlerini oluşturmaktadır. Akçaabat ilçesinin en eski ismi Yunanca “Çınar Ağacı” anlamına gelen Platonadır. Köftesi ve Horonuyla bilinen Akçaabat aynı zamanda süt ve süt ürünleriyle de ünlüdür.
İçindekiler
Akçaabat Gezi Rehberi
Akçaabat Ne Zaman Gidilmeli?
Düzenlenen şenliklere ve aktivitelere katılmak için Haziran, Temmuz, Ağustos ayları tercih edilen zamanlardır. Genel olarak yaz mevsiminin sıcak olması sebebiyle ziyaretçiler serin yaylalara gitmeyi tercih etmektedirler. Karadeniz iklimi görülen Akçaabat oldukça fazla yağışa sahiptir.
Akçaabat Nerede Kalınır?
Tüm bütçelere uygun otel seçeneklerine sahip olan Akçaabat’ta, eğer uzun yol gitmeyi göze alabilirseniz nefes kesen manzaralar eşliğindeki çeşitli yaylalarda konaklayabilirsiniz. Diğerlerine nazaran küçük olan fakat kolay ulaşım imkanlarına sahip olan Orta Mahalle bölgesinde bulunan otelleri de tercih edebilirsiniz.
Akçaabat Nerede?
Trabzon ilinin 13 kilometre batısında yer alan Akçaabat Türkiye’nin kuzeyinde bulunmaktadır. Düzköy, Maçka, Vakfıkebir ve Çarşıbaşı ilçelerine komşu olan Akçaabat ilçesinin Karadeniz’e ait bir kıyısı bulunmaktadır. Tarihin ilk çağlarından itibaren yerleşime başlanan Akçaabat Trabzon’un en yüksek nüfusa sahip olan ilçesidir.
Akçaabat Gece Hayatı
Renkli ve enerjik bir gece hayatı bulunan Akçaabat hafta sonlarında dolup taşan gece kulüplerinin yanı sıra, eğlence konusunda klasiklik arayanlar için barlar iyi bir seçenek olmaktadır. Bahar şenliği kapsamında yaylalara çıkan Trabzonlular yöreye özgü kemençe ve tulum ezgileri eşliğinde, sabah güneş doğana kadar şenlenmektedir. Aynı zamanda kendi özel gecesini düzenlemek isteyen Trabzonlular, deniz kıyısındaki balıkçı kulübelerinden birini kiralayarak dam kültürü olarak adlandırılan eğlenceli geleneklerini sürdürmektedir.
Akçaabat Gezilecek Yerler
Akçaabat’a ziyaret maksadıyla gelenlerin en çok tercih ettiği yerlerin başında Sera Gölü ve Orta Mahalle gelmektedir. 19. Yüzyıldan itibaren günümüze kadar korunan Orta mahalle, Osmanlı dönemine ait olan çeşitli duvarları, merdivenleri, çeşmeleri bünyesinde barındırmaktadır. Atmosferiyle ve huzur veren manzarasıyla 4 kilometre uzunluğa sahip olan Sera gölünün Derecik Vadisi ile bağlantısı bulunmaktadır. St. Michelle kilisesi dini gezi amacıyla gidenler için tercih edilebilen bir adrestir.
1)Sümela Manastırı
Atinadan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki keşiş tarafından, Karadağ’ın eteklerine inşa edilmiştir.
2)Trabzon Ayasofya Müzesi
Evliya Çelebi, Hamilton ve Texier gibi, önemli seyyahların eserlerinde kendisine yer bulan bu manastır günümüzde hem cami olarak, hem de müze olarak kullanılmaktadır. Bakımlı bahçesi ve deniz manzarasıyla dikkat çeken bu yer ziyaretçiler tarafından ilk tercih edilen yapılar arasındadır.
3)Zağnos Vadisi
Doğanın içerisindeki uğrak bir dinlenme yeri olarak tercih edebileceğiniz bu Vadi, içerdiği köprüler, göletler ve çiçek bahçeleriyle vazgeçilmez bir adrestir.
4)Çal Mağarası
İçinde şelaleler, akarsular ve göller bulunan Çal mağarasına Çalıköy’den kalkan servislerle gidebilirsiniz.