Dıraç Gezilecek Yerler Dıraç, Adriyatik Denizi’nin kıyısında, İtalyan limanları Bari ve Brindisi’nin karşısında, büyük bir Arnavut şehridir. Yaklaşık 114 bin kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça eski bir şehir olan Dıraç’ın tarihi MÖ 627 yılına kadar dayanır. Bu sebeple şehirde pek çok tarihi mekân yer almaktadır. Tarihi mekânların yanında, mükemmel doğa manzarasına ve pek çok plaja ev sahipliği yapmaktadır. Dıraç gezilecek yerler listesi aşağıda sıralanmıştır.
İçindekiler
Antik Amfi Tiyatro
MÖ 2. Yüzyılda kurulan bu tiyatro, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Çeşitli nedenlerde hasar gören yapı, tarihte pek çok kez restore edilmiştir. Dıraç Gezilecek Yerler Bu tarihi yapıda 5. Yüzyıla kadar gladyatör dövüşleri ve çeşitli ekinlikler düzenlenmiştir. 5. Yüzyıldan sonra ise yapının içine bir mahzen inşa edildi. Oldukça ilgi çekici mozaikler ve fresklere sahip olan bu yapı, Rruga Sotir Noka Caddesi’nde yer alır. Antik Amfi Tiyatro, hafta içleri saat 9.00 ve 16.00 arası ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Venedik Kulesi
Dıraç gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken yapılardan biri olan Venedik Kulesi, Gotların istilasından sonra 6. yüzyılda inşa edilmiş eski bir Bizans şehrinin duvarlarının bir parçasıdır. 14. yüzyılda, duvarlar beyaz kireçtaşından yapılmış yuvarlak Venedik kuleleriyle güçlendirildi. Yerliler arasında oldukça popüler olan bu kulelerden bir tanesinde oldukça şirin bir bar yer alır. Yapı, Rruga Anastas Durrsaku’da yer almaktadır. Venedik Kulesi, her gün ziyarete açıktır ve ziyaretler ücretsizdir.
Apollonia Antik Kenti
MÖ 855 yılında kurulan bu antik kent, Fier’e 12 kilometre ve Dıraç’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yunanlılar tarafından inşa edilen bu kent, bir şehir devleti ve en önemli ve en zengin yerlerden biri olarak kabul edilmiştir. Apollonia Antik Kenti’nde pek çok dükkân, bir Odeon, heykeller için nişlere sahip bir portiko, çeşmeli bir mozaik ev, kale duvarlarının parçaları ve St. Mary Manastırı’nı görebilirsiniz.
Kral I. Ahmet’in Villası
Bu lüks villa, 98 metre yükseklikte yer alan DIraç Tepesinde yer almaktadır. Bu villa bir zamanlar Arnavutluk’un ilk cumhurbaşkanı ve kralına aitti. Yapımına 1926’da Durres tüccarlarından gelen ve krala sembolik bir hediye olarak sunulan fonlarla başlandı. Villanın yapımı 1937 yılında tamamlandı. Bu villa, Kral I. Ahmet ve ailesinin yazlık evi olmuştur. 1997’de meydana gelen ayaklanmalar sonucunda büyük hasar gören villa, daha sonra kralın oğlu tarafından restore edildi. Günümüzde ziyarete açık olan bu villaya girişler ücretsizdir.
Fatih Camii
Şehrin en önemli yapılarından biri olan Fatih Camii, 1503 yılında, 11.-12. yüzyıllardan kalma bir bazilika kalıntısı üzerine inşa edilmiştir. Cami, Fatih Sultan Mehmed’in adını almıştır. Günümüzde ibadete açık olan bu camii, uzaktan görülebilen sade ve zarif bir minaresiyle oldukça dikkat çekmektedir. Camii, Rruga Xhamia caddesinde yer almaktadır.
Arkeoloji Müzesi
1951 yılında açılan bu müze, farklı dönemlerden yaklaşık 3000 parça tarihi esere ve koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin en büyük arkeoloji müzesidir. Müze, pazartesi günü hariç her gün 8-13 ve 17-19 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Dıraç Limanı
Arnavutluk’un en büyük limanı olan Dıraç Limanı, Cape Durres’in doğusunda yer alır ve iki bin yıldan daha uzun bir süre önce kurulmuştur. Yaklaşık 67 hektarlık bir alana konumlanmıştır. Limanda iki dalgakıran ve 11 rıhtım bulunmaktadır. Limandaki setin uzunluğu 2 bin metreden fazladır. Bu limandan ayrıca uygun fiyatlar ile İtalya’ya feribot seferleri düzenlenmektedir.
Alexander Moisiu Evi-Müzesi
Halk Kültürü Müzesi ile aynı binada yer alan bu müze, 1982 yılında açılmıştır. Müze, Arnavut kökenli aktör Alexander Moisiu’ya adanmıştır. Dıraç Gezilecek Yerler Burada yerel sanatçıların çeşitli fotoğraf, belge ve eserleri yer almaktadır. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müzeye girişler ücretlidir.