1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezilecek Yerler
0

Kapadokya deyince ilk akla gelen yer Nevşehir dir. Ama sadece Nevşehir değildir Kapadokya. Örneğin ıhlara vadisi Aksaraydadır. Ama genel olarak Nevşehir diyebiliriz.

Kapadokya

Peri bacaları: Kayseri’de bulunan volkanik Erciyes dağı’nın sönmeden önce patlamasıyla volkanik tüflerin nevşehir’e kadar gelmesiyle oluşan doğal yapılardır. Nevşehir’in neredeyse bütün ilçeleri ve merkezinde peri bacalarını görebilirsiniz. Peri bacaları bu gelen tüflerin zamanla rüzgarın etkisiyle yağmurun etkisiyle ve daha birçok doğa olayının etkisiyle ve insanların bazı yerleri ev şeklinde veya Ambar kiler gibi kullanmak için oymalarıyla oluşmuştur. Bu peri bacaları nasıl oluştu diye soracak olursanız bu volkanik tüfler ilk buraya düştükleri zaman oldukça sıcak ve yumuşak bir şekildedirler. Bu da yöre halkının oraları kolay bir şekilde oyarak ev veya daha birçok amaç için kullanmalarına neden olmuştur.

Kapadokya Gezilecek Yerler

Nevşehir kalesi

Nevşehir kalesi ile başlayalım. Nevşehir kalesi önceleri yani bundan 3-4 yıl öncesine kadar gençlerin alem yapanların yani ne kadar işe yaramaz adam varsa onların kullandığı bir yerdi. Daha sonra bundan iki kadar öncesinde altında dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri keşfedildi. 2-3 kilometrelik uzunlukta tünellerin olduğu keşfedildi. taa yakınlardaki ufak kasabalara kadar giden tüneller tespit edildi ve burası belediye tarafından koruma altına alındı ve şu an hala ıslah çabaları devam etmektedir. Nevşehir ve Türkiye açısından önemli bir turizm mirası olacağı şimdiden bellidir.

Üç güzeller

Üç güzeller: bunlarda Nevşehir’in zaman içerisinde oluşan tarihi güzelliklerindendir. İsmi ile uzaktan yakından alakası yoktur. Üç güzeller deyince aklınıza farklı farklı şeyler gelmesin. 3 tane peri bacası şeklinde olan taşların (boyları biraz uzundur) yan yana bulunduğu bir doğa veya diğer taşlara benzeyen peri bacası şeklidir.

 Hacı Bektaşi Veli türbesi

Nevşehir’in Hacı Bektaşi Veli ilçesindedir. Özellikle yaz aylarında insanların geldiği bir yerdir. Daha çok inanca yönelik bir bölgedir. İlçede bulunan küçük bir kayanin içerisinde bir delik bulunmaktadır. Bu delikten geçen insanların günahlarını affedileceğine inanılmaktadır.

Uçhisar kalesi

Nevşehir’in Uçhisar ilçesinde bulunmaktadır. Böyle tüflerden oluşmuş yani volkanik kalıntıların bir dağ gibi durduğu bir yerdir. Tepesine çıkıp baktığımızda o bölgede bulunan neredeyse bütün peribacalarını görebilirsiniz.

Açık hava müzesi

İçerisinde yine birçok peri bacası ve eski mezarlar bulunmaktadır. İçinde birçok ufak ufak oda şeklinde yapı mevcuttur. Ayrıca bu odalarda insan ihtiyacını karşılayacak bölümlerde vardır volkanik kayalardan yapılmış oturaklar tuvaletler gibi yapılardır bunlar.

Kapadokya bölgesi atarıyla ve at çiftlikleri ile meşhurdur.

Eğer Kapadokya geldiyseniz mutlaka balonlara binmelisiniz veya balon kalkışlarını izlemelisiniz. Bence sabah gidip erken saatlerde balonların kalkışını izlemek daha zevkli oluyor. Çünkü hem daha ucuza geliyor hem de ben yüksekten korkarım. Zaten çok da fazla havada kalmıyorlar. En fazla 2-3 saat kadar kalıyorlar ayrıca fiyatlarda bayağı bir cep yapmaktadır ama izlemek tamamen ücretsizdir sadece sabahleyin birkaç saatlik uykunuzdan olursunuz.

Avanos ilçesinde bulunan sallanan köprü de oldukça hoş bir görüntü vermektedir. Köprünün altında çok büyük olmayan orta halli bir gölet vardır ve birçok kuş türü ve balık göletin içinde mevcuttur. Orada bir bankta oturup ötüşen kuşları yüzen balıkları ve sallanan köprüyü izlemekte insanı rahatlatmaktadır.

Ihlara Vadisi

Nevşehir’e bayağı bir uzaktır aksaray’a bağlıdır Kanyon şeklindedir. Vadininiçine inebilmek için zahmetli ve bir o kadarda güzel bir merdivenler sürüsünden geçmeniz gerekmektedir. Aşağı inmek kolay lakin yukarı çıkmak insanı yormak tadır.

Daha birçok güzellikten bahsedebiliriz lakin bugünlük bu kadar yeter fırsat olursa yine yazarız İnşallah. Herkese iyi günler.