1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Sandıklı Gezi Rehberi

Sandıklı Gezi Rehberi
Sandıklı Gezi RehberiSandıklı Gezi Rehberi
0

Sandıklı Gezi Rehberi Sandıklı, Afyonkarahisar’ın bir ilçesidir ve dört yanı dağlarla çevrilidir. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktadır.

Sandıklı nerede?

Ege bölgesinin İç Batı Anadolu bölümünde yer almaktadır. Kuzeyinde Ahır Dağları, güneyinde Akdağ, batısında Balkan Dağı, doğusunda ise Kumalar Dağı bulunmaktadır.

İlçe merkezinde rakım 1070 metreyi bulmaktadır. Sandıklı ekonomisinde haşhaş üretiminin önemli bir yeri bulunmaktadır. Evliyaları, yatırları, medreseleri, okulları ve termal tesisleri ile tarihi yaşatmaktadır. Hüdai Kaplıcaları oldukça ünlüdür.

Sandıklı’ya Nasıl Gidilir?

Antalya-Denizli karayolu ile İzmir-Ankara-İstanbul demiryolu hatta üzerindedir. Afyon-Sandıklı arası 105 kilometredir. Afyon Otogarı’ndan kalkan otobüslerle 1 saat 17 dakika da Sandıklı merkeze varılabilmektedir.

Sandıklı’da Ne Yenilir?

Yöreye özgü yemeklerde haşhaş ve patates oldukça kullanılmaktadır. Afyon lokumu, toyga çorbası, ekşili kabak yemeği, kaymaklı ekmek kadayıfı, paçik, düğümlü yaprak sarma ve katmer gibi lezzetler Sandıklı mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır.

Sandıklı Gezilecek Yerler

Kükürtlü su bakımından zengin kaynaklarına sahip olan Sandıklı, çok sayıda termal tesis ve kaplıcaya sahiptir. Sandıklı Gezi Rehberi Özellikle romatizma hastaları bu bölgeyi sık sık ziyarete gelmektedir. Hüdai Kaplıcaları en popüler mekanlardan bir tanesi konumundadır. Burada ünü tüm dünyaya yayılmış çamur banyoları da bulunmaktadır. Termal oteller de tercih edebileceğiniz tesisleri bünyesinde barındırmaktadır.

Termal kaynakları dışında da görülmesi gereken pek çok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır;

  • Küçük Hamam: Hamam önü camii yanında yer almaktadır. Germiyanoğulları Çağı’nın ilk dönemlerinde yapılmıştır.
  • Sorkun Hamamı: Sandıklı’nın Sorkun kasabasında bulunmaktadır. Tam yapılış tarihi bilinmese de Osmanlı Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir. Sıcaklık, soyunmalık ve ılıklık olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Hamamın köşelerinde ve kapılarında taş, moloz taşı ve tuğla kullanılmıştır.
  • Sandıklı Kalesi: Çavuş Camii önündeki Çavuş Çeşme üzerinde kitabesi bulunmaktadır. 1324 yılında Germiyan Büyük Sultanı Çelebi Yüce Emir’in talimatı ile yapıldığı belirtilmiştir. Kale binlerce çam ağacı, yolları ve yeşil alanı ile oluşturulan bir mekandır. Günümüzde 10 metrelik bir bölümü ayakta bulunmaktadır.
  • Ulu Camii: 1278 yılında ilk mescit olarak yapılmıştır. Daha sonraları minare ve minber eklenip camii haline getirilmiştir. Alaaddin Keykubat’ın oğlu Ömer Bin Alaaddin tarafından yaptırılıp 1379 yılının Mart ayında ibadete açılmıştır.
  • Hamam Önü Camii: Kitabesi bulunmamaktadır. 140 önce yapıldığı, 85 yıl önce de tamir edildiği düşünülmektedir. Caminin en büyük özelliği kerpiç ve bağdadi duvarları, düz toprak damı ve ahşap tavanıdır. Arşiv kayıtlarında 1340 yılında yapıldığı geçmektedir.
  • Akdağ Tabiat Parkı: İlçe merkezine bağlı Sorkun köyünden 10 kilometre kadar sonra gelmektedir. Sandıklı Gezi Rehberi Ulaşım yolu zorlu ve dardır. Otomobil ile 10 TL gibi giriş ücreti bulunmaktadır. Göl kenarında piknik yerleri ve içme suyu bulunmaktadır. Burada patika yollar, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları gibi aktiviteler ile birlikte sosyal tesisler ve bungalovlar bulunmaktadır. Ayrıca20 kilometre uzunluğundaki kanyona gidilebilir ve Akçay görülebilmektedir.

Sandıklı Nerede Kalınır?

Sandıklı’da hem konaklayabileceğiniz hem de termal kaynaklarından faydalanabileceğiniz pek çok otel bulunmaktadır. Safran Termal Resort, Gürses Termal Otel, Termal Park Otel, May Termal Resort gibi konaklama imkanları bulunmaktadır.

  • Sandıklı ne zaman gidilmeli? Yılın her döneminde özellikle termal tesisleri ziyaretçileri kendine çekmektedir.
  • Sandıklı gece hayatı : Turistlerin daha çok termal tesisleri ve tarihi yapısı ile ziyaret ettiği bu bölgede gece hayatı için pek çok mekan bulunsa da ilk tercih edilenler arasında bulunmamaktadır.