Sivas’ta Gezilecek Yerler Sivas şehri uzun yıllar boyunca farklı isimlerle de olsa pek çok medeniyette kendini önemli yer edinmiştir. Bu kadar çok medeniyet görüp geçirmiş olması Sivas’ın tarihini ve yapılarını oldukça iyi noktalara taşımıştır.
İçindekiler
Sivas Gezi Rehberi
Sivas gezisi sırasında birkaç saat sizlere yetmeyecek en az bir iki gün ayırmanız gerekecektir. Şehri gezmeye başladığınız da büyüleyici yapı ve mimarilere rastlayabilir ve güzelliği kendi gözlerinizle keşfedebilirsiniz. Sivas’ta Gezilecek Yerler Peki ya Sivas’ta gezilecek yerler nerelerdir? Nerelere gitmek ve görmek gerekir? Bunun gibi soruların cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.
Çifte Minareli Medrese
Sivas’ta gezilecek en gözde yapılardan bir tanesidir Çifte Minareli Medrese. Özellikle dış mimarisi ile görenleri kendine aşık ediyor. Bazı kitabelere göre 13. Yüzyılda İlhanlılar tarafından yaptırılmıştır. Çifte Minareli Medrese adı üzerinde iki minareye sahiptir ve bu minareler tuğla-çini örgüleriyle süslenmiştir. Bunun yanı sıra özel süslemelere sahip taç kapısıyla oldukça dikkat çekiyor.
Sivas Çifte Minareli Medrese aynı zamanda Anadolu bölgesinin en büyük camiisi olma özelliğini taşımaktadır. Çite Minareli Medrese aynı zamanda geometrik ve bitkisel desenler ile hazırlanmış olarak dikkat çekmekte olan taş kapısı ile ilgi görüyor.
Sivas Kongre Müzesi
Cumhuriyet tarihimizin en önemli mimarileri arasında yer alan Sivas Kongre Müzesi, 1919 tarihinde Milli Mücadele Karargâhımız olarak hizmet görmüştür. Sivas’ta Gezilecek Yerler Hem görünüşü hem de önemi açısında oldukça ilgi gören ve Sivas’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesidir.
Sivas’ta yer almakta olan Kongre Müzesi’nin tarihine baktığımızda ise 1892 tarihinde yapıldığı görünmektedir. İlk Milli Kongre bu salonda gerçekleştirilmiştir. Sivas Gezi Rehberi Sivas Kongre Müzesi aynı zamanda pek çok farklı amaç ile de kullanılmıştır. 2 Eylül ile 18 Aralık tarihleri arasında ülkenin fiili başkenti Sivas olmuştur. Bu aradaki 108 günlük süreçte bina Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise 1924 tarihinde büyük Sivas Lisesi olarak aktif bir şekilde hizmet vermiştir. Sivas Kongre Müzesi son olarak 1983 tarihinden itibaren müze olarak hayatına devam eden bir yapı olarak dikkat çekiyor.
Gök Medrese
Gök Medrese, Sahip Ata Faahreddin Ali tarafından inşa edilmiş bir yapıdır. İçerisinde Türk mimarisinin özelliklerini ve süslemelerini barındıran bu yapıya yakından baktığınızda güzelliği kendi gözlerinizle keşfedebilirsiniz. Sivas’ta görmeniz gereken en güzel yerlerden biri olan Gök Medrese 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde ve 1271 yılında inşaa ettirilmiştir. Turkuaz rengine sahip olan işlemeleri ile dikkat çeken ve büyüleyen Gök Medrese’de tarihe tanıklık edebileceksiniz.
Ulu Camii
Ulu Camii 1196 yılında inşa edilmiş muhteşem bir mimaridir. Üzerinden çok uzun yıllar geçmesine rağmen hala ayakta olan bu mimari içerisine girildiğinde ihtişamını tüm güzelliğiyle sunuyor. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında inşa edilen bu yapıyı ziyaret etmeyi ihmal etmemenizi önermekteyiz. Melikşah tarafından yaptırılan Ulu Camii, Sivas ile bütünleşen harika bir yapıdır. Zamanın en iyi ustaları tarafından mihrabın üzerine gerçekleştirilmiş olan geometrik süslemeler tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Sivas’ta görmeniz gereken ilk yerler arasında yer alır.
Kangal Balıklı Kaplıca
Sivas’ın Kangal ilçesine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta yer alan Kangal Balıklı Kaplıcanın pek çok derde deva olduğu söylemektedir. İçerisinde binlerce balığı barındıran kaplıcada sivilce, yanık, yara gibi rahatsızlıkların tedavisi yapıldığı söylemektedir. Balıklı kaplıca içerisine girdiğinizde hareket durmanız durumunda balıklar yaralarınızın yer aldığı bölgelere doğru hamle yapıyorlar. Sivas’ta Gezilecek Yerler Bu hamleler yaralarınızın iyileşme sürecini azaltıyor ve bu sayede çok daha kısa sürede sağlığınıza kavuşabiliyorsunuz. Kangal Balıklı Kaplıcada vakit geçirmenizi tavsiye etmekteyiz.