1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Hakkari Gezi Rehberi

Hakkari Gezi Rehberi
0

Hakkari Gezi Rehberi Eski ismi Çölemerik olan Hakkari nerede? Bu ilimiz Türkiye’nin en güney doğusunda yer alır. Ülke içi komşuları batıda Şırnak kuzeyde Van ülke dışı komşuları ise doğuda İran güneyde Iraktır. Hakkâri de irili ufaklı birçok dağ bulunur. Hakkâri coğrafi yapısı ve konumu sebebiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Persler, Abbasiler, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Osmanlılar ele geçirmiş ve kendi topraklarına katmışlardır. Hakkâri Unesco tarafından dünya mirası listesine eklenmiştir.

Hakkari gezilecek yerler

Hakkâri’de gezilecek birçok güzel yer vardır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

Meydan Medresesi

Bu medrese Hakkari’nin Biçer Mahallesinde bulunuyor. Medresenin giriş kısmındaki kitabeden anlaşıldığı üzere medrese 1700’lü yıllarda yapılmış olup 1984 yılında da bir onarım geçirmiştir. Hakkâri yöneticilerinden biri olan İzzettin oğlu İbrahim Bey tarafından yapıldığı düşünülen bu medrese görülmeye değerdir.

Seyithan Gölü

Seyithan Gölü Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yazılı Köyü yakınlarında bir yerdedir. Hakkari Gezi Rehberi Cilo Dağı’nın zirvesinde bulunur ve diğer ismi de Berçelan Yaylasıdır. Muhteşem manzarasıyla burası eşsiz güzelliğe sahip sakin bir yerdir. Burası kara avcılığı ile de oldukça ünlüdür ve bu yüzden adını avcılıkla uğraşmayı seven Seyithan’dan aldığı düşünülür.

Şemdinli Taş Köprü

Hakkâri’de görülmesi gerek bir diğer yerde Şemdinli Taş Köprüsüdür. Merkeze 145 kilometre uzaklıkta olan bu taş köprü Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Nehri (Bağlar) köyünde bulunur. Görüntüsüyle kendine hayran bırakan köprü Şemdinli Deresi üzerine inşa edilmiştir. Köprünün kimler tarafında ne zaman yapıldığı ise hala sırrını koruyor. Hakkâri gezi planınızda mutlaka olması gereken güzel bir yerdir.

Durankaya Yaylası

Hakkâri yaylaları ile de ünlü bir ilimizdir. Durankaya Yaylası da gerçekten görülmeye değerdir. Yayla Hakkâri’ye yaklaşın 20 km uzaklıkta yer alır. Burada aileler yazın çadır kurmaya balar ve ortamın keyfini çıkarırlar. Yaylanın bir diğer kendine çeken özelliği de yeşilin her tonunu bir arada görmeniz olur.

Merga Bütan Kayak Merkezi

Merkeze yaklaşık 12 km uzaklığı olan bu kayak merkeziden yılın hemen hemen 6 ayı da kayak yapılabiliyor. Kış sporunsa tutkusu olan birçok insanın tercih ettiği bir yerdir.

Kayme Sarayı

Kayme Sarayı kitabelerine bakıldığında 1909-1911 yılları arasında yapıldığı anlaşır. Sarayın Seyid Muhammed Sıddık tarafından yapıldığı düşünülüyor. Hakkari Gezi Rehberi Günümüzde kale maalesef sağlam bir şekilde gelememiş yalnızca çok az kısmı ayakta kalabilmiştir.

Cennet Cehennem Vadisi

Burası doğaseverler için mükemmel bir uğrak noktasıdır. Vadide kamp kurabilir ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Hakkari Ne Zaman Gidilmeli?

Karasal İklime sahip olan Hakkâri yazları sıcak ve kurak iken kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır bu yüzden size tavsiyem Hakkâri’ye bahar aylarında gitmenizdir.

Hakkari Nerede Kalınır?

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hakkâri’de otellerin yanı sıra pansiyonları da tercih edebilirsiniz. Her bütçeye uygun güzel yatılı yerleri bulunur ve Hakkari gece hayatı eğlence yönünden sakin bir şehir olup sessizliği sizi kendine hayran bırakır.